Tradicionalni dalmatinski deserti

Slatka priča iz dalmacije za sve ljubitelje deserta.

 

 

Tradicionalni dalmatinski deserti

Recepti za tradicionalne slastice s ovih prostora prenose se s koljena na koljeno. Nemojte očekivati bogate čokoladne kolače, tradicionalni dalmatinski deserti uključuju suho voće, agrume i orašaste plodove, ali okusom se mogu mjeriti i s najboljim kolačima na svijetu.

Za vas smo izdvojili naše favorite:

Fritule

Fritule su desert nalik na krafne, obično s likerom, rakijom i malo limuna, a mogu sadržavati i grožđice. Gotove fritule tradicionalno se posipaju šećerom u prahu, a danas se često prelijevaju čokoladom ili cimetom. Fritule su nezaobilazan dodatak svakoj svečanosti u Dalmaciji, a posebno tijekom Božića.

Kroštule

Kroštule su tradicionalna dalmatinska poslastica od prženog slatkog tijesta posutog šećerom. Poznata su i kao Anđeoska krila zbog svog oblika, no vjerujemo da je to također imalo veze s rajskim okusom ove pustinje.

Rafioli

Prema legendi, trogirski su rafioli dobili ime po gospođici Rafioli, koja je bila zatočena u kuli i danima pekla kolače. Napravila je tijesto punjeno bademima, rumom, limunom i maraskinom, koje je danas poznato kao Rafioli.

Recept za ovu ukusnu slasticu star je preko 150 godina, ali je još uvijek dio svih važnih događanja na ovim prostorima.

Rožata

Rožata je tradicionalni dalmatinski puding s karamel preljevom, varijanta francuskog crème brûléea.

Ovaj desert se jednostavno priprema, ali vrlo važan sastojak je liker od ruže Rosalin, po kojem je Rožata i dobila ime.

rožata hotel Adria Biograd na Moru
hotel Adria Biograd na Moru
Fritule hotel Adria Biograd na Moru