Ovo je priča o otoku – Pašman!

Samo petnaest minuta vožnje trajektom iz Biograda na Moru možete doći  na Pašman, skrivenu oazu mira u sred mora. Ravno ispred kraljevskog grada izronio iz plavetnila  ponosan i snažan, obasjan suncem najveći otok  Biogradskog arhipelaga.

Tu nema glamura, nema kiča i sjaja  restorana, noćnog života ni vreve uzavrelog grada. Tu nema butika, specijaliziranih dućana, modnih  gurua ni komercijalnih programa.

Ovdje će te doživjeti specifičnu otočnu atmosferu,  gdje je tempo lagan, a ljudi opušteni. Vrijedi ih upoznati. Jer oni su otvoreni, znatiželjni, gostoljubivi i vide svakog gosta.

Želite uživati, pronaći sebe?  Da, ovdje ćete to doživjeti, upoznati se i stopiti se sa prirodom  mirom i tišinom „uznemirenoj“ zvucima prirode.

Doživljaj je taj kamen i more, miris, vjetar, mir i spokoj, koji svaki dan, svaki sat priča drugačiju, ali opet uvijek istu priču. Orginalnu i autentičnu. Onu istinsku drevnu, ljudsku.

Na Pašman možete doći autom, ali preporučamo moped ili biciklu za one sa malo boljom  fizičkom kondicijom. Istražite ga uzduž i poprijeko i svakako ponesite foto aparat jer avantura počinje.

Doplovi u Tkon, kreni prema  Ugriniću,dođi u Kraj – tek smo na početku. Pašman, Pašman mali,  Barotul, Mrljane, Neviđane, Dobropoljana, Banj i Ždrelac, Obišli ste otok, cijeli otok. Da zavirili ste u sva mjesta.

Mjesto je ovo nevjerojatnog okoliša i mira, polupraznih plaža čistog i mirisnog mora. Svako mjesto tu svoju plažu ima. Pješčane, šljunčane, stjenovite, male i malo veće, velike. Za one koji vole pješčane plaže preporučujemo svakako uvalu između Mrljana i Barotula i plažu Matlovac  u Ždrelcu. Šljunčana plaža u Dobropoljani.  Te mnogobrojne skrivene uvale. Do plaža na drugoj strani otoka vode makadamski putovi. Možete pokušati  pronaći nekog lokalnog stanovnika koji Vas može brodom povesti na drugu stranu otoka.

Po otoku ima nekoliko zahtjevnih brdskih biciklističkih staza. Preporučujemo pješačko-biciklistički izlet na brdo Veliki Bokolj  iznad mjesta Banj otkuda se pruža prekrasan pogled na Kornate, susjedne otoke  i okolicu, spoj zelenog i plavog.

Nakon  đira valja napuniti baterije  i okrijepiti se domaćom morskom hranom. Umjesto pizze i brze hrane probajte lokalne specijalitete kao što su slane srdele,  hobotnice, riba s gradela, blitva. Konobe nude tradicionalnu dalmatinsku hranu. Na otoku ima restorana i konoba i u koji god odete nećete pogriješiti. Preporučujemo restoran Mureta u mjestu Pašman.

Beskonačna se ljepota skriva u izgubljenom vremenu i mjestima koja kao da su zaboravljena  od ljudi. Stare napuštene kamene kuće. Koja li se ljepota samo krije u njima. Možete ih pronaći po cijelom otoku.

Tu ljepotu možda neće  svi primijetiti. To i nije važno. Ona ostaje skrivena u oku promatrača.

Svako mjesto tu svoju crkvu ima. Svakako preporučamo samostanski kompleks crkva i benediktinski samostan Sv. Kuzme i Damjana na brdu Ćokovac iznad Tkona. Kapelica gospe žalosne u Tkonu na brdu Kalvarija. Malena crkvica Gospe od Loreta na brdu Bokolj iznad mjesta Banj. Sa svih brdašca se pruža prekrasan pogled  na arhipelag i otočje ispred. Crkva svetog Franje i i franjevački samostan Sv. Duje u mjestu Kraj.

 

Upoznajte te  ljude i njihove brodove, kraljicu smokvu i vječnu maslinu, kameni suhozid i utaban makadam.