HRVATSKI | ENGLISH

O Biogradu

Biograd na Moru, poznat kao krunidbeni grad hrvatskih kraljeva, kroz povijest se spominje u 10. i 11. stoljeću, a danas predstavlja poznati turistički centar. O bogatoj povijesti Biograda svjedoče sakralne građevine: Župna crkva Sv. Stošije (1761.), ranoromanička crkva Sv. Ante (13. st.), crkva Sv. Roka (16. st.), bazilika Sv. Ivana (11.st.), dok je njegova cjelokupna povijest zapisana u bogatoj povijesnoj dokumentaciji, koja se čuva u Zavičajnom muzeju.
Prometno vrlo pristupačan: smješten nedaleko od zadarske i splitske zračne luke, na glavnoj turističkoj cesti, današnji Biograd n/m životnu snagu crpi iz ljepote grada i atraktivnosti prirodnog okruženja Nacionalnih parkova i Parkova prirode, koje ga čine najtraženijom turističkom destinacijom na ovom dijelu Jadrana.
Biograd je poznat po svojim atraktivnim, uređenim i raznovrsnim plažama ( šljunkovitim i pješčanim) te kristalno čistim morem. Od sportsko-rekreacijskih sadržaja posjeduje moderni teniski centar , te niz drugih sadržaja, poput škola jedrenja, plivanja, ronjenja, dok se kulturno-zabavni život grada veže za brojne manifestacije na otvorenom.


Bioklima

Prema Köppenovoj klasifikaciji klime Biograd ima umjereno toplu kišnu klimu s najtoplijim mjesecom srpnjem (srednja temperatura 23.9ºC) i najhladnijim siječnjem sa 7.3ºC. Srednje dnevne temperature više od 20ºC mogu se očekivati od početka lipnja do sredine rujna. Temperature mora su od početka lipnja i do sredine listopada više od 19ºC, pa je u tom razdoblju more ugodno za kupanje. Hladni dani, u kojima temperatura padne ispod 0ºC vrlo u rijetki. Nasuprot tome, topli dani, s najvišom dnevnom temperaturom iznad 25ºC, javljaju se od svibnja do listopada, a u srpnju i kolovozu gotovo su svi dani topli. Nerijetko ljeti najviša dnevna temperatura prijeđe i prag od 30ºC (vrući dani), a u srpnju i kolovozu ni noćna temperatura ne padne ispod 20ºC (dani s toplim noćima). S oko 2550 sati sa sijanjem Sunca godišnje ili prosječno oko 7 sati dnevno, Biograd spada među najsunčanija područja u Hrvatskoj. Od studenog do veljače u prosjeku ima 4-5 sunčanih sati dnevno, a u najsunčanije godišnje doba, ljeti, sunce u prosjeku sija duže od 10 sati dnevno.

O Biogradu:

Izleti:

Lokacija: